Idén sem szerepel Magyarország az USTR megfigyelési listáján

Közzétette 2012. évi Special 301 jelentését az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR), amelyben azon országokat listázza, amelyek a szellemitulajdon-védelem tekintetében súlyos hiányosságokat mutatnak. Hazánk ezúttal sem szerepel a USTR megfigyelési listáján. Magyarország 2010-ben került le a USTR megfigyelési listájáról, amelyen hét éven keresztül szerepelt.

Az USTR honlapján olvasható közlemény kiemeli, rendkívül fontos, hogy az ország kereskedelmi partnerei hogyan viszonyulnak a szellemitulajdon-jogok védelméhez, hiszen az amerikai kereskedelmi minisztérium a múlt hónapban közölt jelentésében rámutatott, a szellemi tulajdonra épülő gazdasági szektorok az összes amerikai exportáru közel 60 százalékát adják. Ezek a szektorok mintegy 40 millió álláshelyet biztosítanak az országban, amelynek biztonságát szintén veszélyeztetik a vállalkozásoknak kárt okozó jogsértések.

Április végén tette közzé éves jelentését a USTR, amelyben a hamisítással és kalózkodással kapcsolatos trendeket és tényeket tekinti át, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek szellemitulajdon-védelmi helyzetét értékeli. A 2012. évi Special 301 jelentés elkészítéséhez 77 partnerország jogvédelmi státusát tekintették át, amelyek közül 40 ország esetében találtak hiányosságokat: a kiemelt megfigyelési listára 13, a megfigyelési listára pedig 26 ország került fel.

A jelentésben 13 államot helyeztek az úgynevezett kiemelt megfigyelési listára (Priority Watch List), amelyek megítélésük szerint a szellemitulajdon-védelmi jogsértések, visszaélések tekintetében élen járnak. A kiemelt listán Algéria, Argentína, Chile, India, Indonézia, Izrael, Kanada, Kína, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld, Ukrajna és Venezuela szerepel. Ukrajna kivételével ezen államok mindegyike a tavalyi jelentésben is a szellemitulajdon-védelem és jogérvényesítés terén kiemelten súlyos problémákat felmutató államként szerepelt. Ukrajna 2011-ben még a kevésbé súlyos jogvédelmi hiányosságokat mutató országok megfigyelési listáján (Watch List) kapott helyet, de a hamisítás és kalózkodás változatlanul jelentős és növekvő mértékére való tekintettel a USTR indokoltnak látta az átminősítést.

A 2012-es megfigyelési listán (Watch List) 26 állam – köztük négy EU-tagállam – szerepeltetését találta szükségesnek a hivatal. Ezek Bolívia, Brazília, Brunei, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyiptom, Fehéroroszország, Finnország, a Fülöp-szigetek, Görögország, Guatemala, Jamaica, Kolumbia, Kuvait, Libanon, Mexikó, Norvégia, Olaszország, Peru, Románia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám. A tavaly még szerepeltetett Spanyolország és Malajzia lekerült a listáról. Előbbi a tavaly elfogadott internetes kalózkodás elleni törvényének köszönheti a pozitív változást, míg utóbbi a szerzői jogi törvénye szigorításának és a hatósági fellépés fokozásának eredményeként került ki a listázott államok közül.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese szerint fontos az ilyen típusú nemzetközi értékeléseken Magyarország jó helyezése, hiszen a tudásalapú gazdaságunkban a külföldi befektetők számára egyre fontosabbak a szellemitulajdon-védelmi aspektusok a piaci körülmények, a befektetési környezet vizsgálata során. A szellemitulajdon-védelmi és jogérvényesítési helyzetkép elkészítésekor összetett szempontokat vesznek figyelembe, amely mind a szabályozás minőségére, a jogsértések elleni fellépésekben közreműködő hatóságok eljárásainak hatékonyságára, mind a lakossági attitűdökre, szokásokra kiterjed.

PATLIB Központ Eseménynaptára

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00

Galéria