Formatervezési minta

Az ipari termékek külső formájának jogi oltalmát biztosítja. Az oltalom révén a formatervezési minta tulajdonosa piaci pozícióját megteremtheti vagy tovább erősítheti.

Az olyan formatervezési mintára szerezhető oltalom, amely világviszonylatban új és egyéni jellegű, továbbá nem áll fenn az oltalom megadásával szemben valamely kizáró ok. Az oltalom alatt álló formatervezési mintát kizárólag a mintaoltalom jogosultja hasznosíthatja, vagy az, akinek a hasznosítására engedélyt (licenciát) adott.

Formatervezési minta-oltalom szerezhető Magyarországon:

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához benyújtott formatervezési minta bejelentéssel, vagy a formatervezési minták nemzetközi letétbe helyezésére vonatkozó Hágai Megállapodás alapján benyújtott nemzetközi bejelentéssel.

Nemzetközi bejelentés:

Formatervezési minta-oltalomat az illető ország/ok iparjogvédelmi hivatalához benyújtott formatervezési minta bejelentéssel, vagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál tett, a Hágai Megállapodás alapján benyújtott nemzetközi formatervezési minta bejelentéssel, amelyet a Hivatal a Szellemi Tulajdon Világszervezethez továbbít. A bejelentés a Szellemi Tulajdon Világszervezetének genfi irodájánál közvetlenül is benyújtható.

 

 

PATLIB Központ Eseménynaptára

Szenátusi Ülés 2021. október 25. 14:00 - 16:00
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. október 29. - 2021. október 30.
Hallgatói klubkoncert 2021. november 3.

Galéria