Ankét a K+F tevékenység ösztönzőiről és minősítéséről

A Kutatás-fejlesztési Minősítési Eljárás Módszertani Útmutatójának közzététele kapcsán a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közreműködésével szakmai ankétot tartott A K+F tevékenység ösztönzőiről és minősítéséről címmel 2012. október 10-én. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, melyen a vállalati szektor és az érintetett szervezetek képviselői is nagy számban képviseltették magukat.

Az ankéton elhangzott előadások:

"A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésének céljai és keretei" – Németh Gábor igazgató, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs és Koordinációs Főosztály

"A K+F minősítési eljárás módszertani útmutatója" – Bognár Szilvia osztályvezető, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Kutatás-fejlesztési és Innovációs Osztály

"A hazai kutatás-fejlesztési támogatási rendszer" – Szilágyi László osztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs és K+F Főosztály


Az értekezlet megnyitásaként az SZTNH képviseletében dr. Bendzsel Miklós elnök úr, az NGM nevében Turóczy László helyettes államtitkár úr köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ankét megrendezésével az SZTNH célja az volt, hogy a kutatás-fejlesztési minősítési eljárásról és az ennek folyamatát, valamint a minősítés szempontjait ismertető módszertani útmutatóról tájékoztatást adjon az érdekelteknek. Az SZTNH-nak a minősítési eljárás során szerzett tapasztalatairól dr. Németh Gábor igazgató számolt be, a minősítési eljárás folyamatát és a kutatás-fejlesztési minősítés kritériumait Bognár Szilvia osztályvezető mutatta be prezentációja során.

Az SZTNH a módszertani kiadvány bemutatásával az előzetes minősítési eljárás átláthatóságát szeretné biztosítani, és a jogalkalmazás elősegítéséhez szeretne hozzájárulni azáltal, hogy megpróbálja kézzelfoghatóvá, közérthetővé tenni a kutatás-fejlesztési tevékenység meghatározását, elhatárolja a kutatás-fejlesztésbe nem tartozó tevékenységeket.

Az ankét keretében előadást tartott az NGM osztályvezetője, Szilágyi László, aki a 2012-es kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati lehetőségeket ismertette, és elmondta, hogy a minisztérium hamarosan innovációs stratégiát tesz majd közzé.

A prezentációk után a résztvevők kérdéseket intézhettek az előadókhoz, melynek során megvitatásra kerültek az egyes észrevételek. Az SZTNH munkatársai hangsúlyozták, hogy mind az útmutató, mind a kutatás-fejlesztési eljárás hatékonyságának és működőképességének továbbfejlesztése érdekében várják a további észrevételeket.

PATLIB Központ Eseménynaptára

Téli ünnepi nyitvatartási rend 2018. december 22. 00:00 - 2019. december 1. 23:55
Munkaszüneti nap 2018. december 24.
Munkaszüneti nap 2018. december 25. - 2018. december 26.
Munkaszüneti Nap 2018. december 31.

Galéria