Formatervezési minta

Az ipari termékek külső formájának jogi oltalmát biztosítja. Az oltalom révén a formatervezési minta tulajdonosa piaci pozícióját megteremtheti vagy tovább erősítheti.

Az olyan formatervezési mintára szerezhető oltalom, amely világviszonylatban új és egyéni jellegű, továbbá nem áll fenn az oltalom megadásával szemben valamely kizáró ok. Az oltalom alatt álló formatervezési mintát kizárólag a mintaoltalom jogosultja hasznosíthatja, vagy az, akinek a hasznosítására engedélyt (licenciát) adott.

Formatervezési minta-oltalom szerezhető Magyarországon:

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához benyújtott formatervezési minta bejelentéssel, vagy a formatervezési minták nemzetközi letétbe helyezésére vonatkozó Hágai Megállapodás alapján benyújtott nemzetközi bejelentéssel.

Nemzetközi bejelentés:

Formatervezési minta-oltalomat az illető ország/ok iparjogvédelmi hivatalához benyújtott formatervezési minta bejelentéssel, vagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál tett, a Hágai Megállapodás alapján benyújtott nemzetközi formatervezési minta bejelentéssel, amelyet a Hivatal a Szellemi Tulajdon Világszervezethez továbbít. A bejelentés a Szellemi Tulajdon Világszervezetének genfi irodájánál közvetlenül is benyújtható.

 

 

PATLIB Központ Eseménynaptára

Akadémiai Nap - Ünnepi Hangverseny 2017. szeptember 21. 19:00 - 20:00
Levelezős konzultációs hétvége 2017. szeptember 22. - 2017. szeptember 23.
Alkotóhét 2017. szeptember 25. - 2017. szeptember 29.
Szakirányválasztás 2017. szeptember 25. - 2017. szeptember 29.
Szenátusi ülés 2017. szeptember 25. 14:00 - 16:00

Galéria